Haldumheksene

Haldumheksene har eksisteret i omkring 20 år.  Som udgangspunkt er alle kvinder i Haldum og omegn medlem af Heksene

– man kan være med så meget eller så lidt man kan eller vil – men man er altid velkommen i flokken.

Lidt historie…….

Hvornår det præcis var, at vi mødtes første gang, er forsvundet lidt i tågerne, men det var i hvert tilfælde i sidste årtusinde. Vi startede med at mødes privat, den første gang hos Gudrun, som nok sammen med Rie må siges at være initiativtagerne. Alle skulle medbringe slatter fra barskabet, og så miksede vi en bowle af det – det blev en super hyggelig aften – og et godt koncept. De følgende år blev det fulgt op med forårs- og efterårskongresser i Forsamlingshuset, hvor vi ud over bowlen også fik masser af spændende – måske lidt underligt udseende retter – som vi hver især medbragte. På det tidspunkt var vi gerne 20-30 hekse, når vi mødtes. Kongresserne bød ud over god mad og drikke også på sjove og underholdende konkurrencer og lege – bl.a. huskes ridt på kost i rundkørslen, som en af de rigtig sjove ideer.

Over tid blev påklædningen en større og større del af Heksekongresserne, og især kreative og personlige hatte var en mangelvare. Hekse er jo ikke rådvilde, så vi fik en aftale med Tove om, at vi under hendes kyndige vejledning, skulle filte vore egne hatte. Tove skaffede masser af sort uld og sæbespåner, og så gik vi ellers i gang.

Men sikke et show – det var et noget større projekt, end vi havde regnet med, og der var uld og sæbevand ud over alle borde og ud over hele gulvet i Forsamlingshuset. Aftenen gik med masser af snak, grin og hårdt arbejde. Det er ikke bare sådan lige at få ulden til at filte og få hatten i rette størrelse – men til sidst – hen under midnat – efter en eller flere ture i tørretumbleren – havde vi de flotteste og helt personlige hatte, som for manges vedkommende stadig er i brug…………

Til optog i Hinnerup

Året 2002 huskes blandt Haldum Heksene, som et af de helt store år i historien. Til Hinnerups byfest skulle de omkringliggende landsbyer præsentere sig i et optog, som gik fra midtbyen til Rønbækskolen. Den landsby, som havde det bedste indslag, kunne vinde kr. 5.000.

Heksene blev – nok lidt selvbestaltet – valgt til at repræsentere Haldum. Vi satte alle sejl til, og det endte med en utrolig flot heksevogn, bygget på Jørgens lille gummivogn. Af grene blev der lavet et stativ i hele vognens længde, et bur i bagenden og ikke mindst en tværstang foran til at trække i. Det hele blev pyntet med gammelt køkkengrej, udstoppede dyr og alt godt fra haven af bær, blade og frugter – superflot.

Dagen oprandt – alle hekse var i stiveste puds, fire trolde/mænd og en indpisker var hyret til at trække vognen, børnene kom i buret, og så gik det afsted fra Haldum Vestergård mod Hinnerup. Vi fik mange opmuntrende dyt og vink fra de forbipasserende, og det gik rigtig godt dernedad, hvor både forventningens glæde og terrænet var med os. På vejen ned gennem skoven var selv vejret med til at sætte stemningen med både lyn og torden – heldigvis ikke meget regn, og vi nåede Hinnerup i fin stil. I optoget vakte vi behørig opsigt og endte – med god grund – med at vinde konkurrencen. Men så kom det svære – det – der blandt troldene endnu tales om – turen hjem. Benene var trætte af bl.a. det umagelige fodtøj, terrænet gik opad og det var sidst på dagen……. Der blev holdt adskillige pauser undervejs, og for hver gang blev det vanskeligere og vanskeligere at komme i gang igen. Ved Haldum-Hinnerup skolen var flere ved at opgive, men ved fælles hjælp og opmuntrende tilråb fra forbipasserende lykkedes det dog at få vognen slæbt ned til Knud.

Vi fortsatte med årlige kongresser i nogle år, og vi trak gerne i heksetøjet, hvis der var en anledning eller Haldum skulle repræsenteres i kommunen eks. til Favrskovquizzen i Hadsten, men efterhånden skulle der noget nyt til at puste nyt liv i konceptet.

Haldum Heksenes Kræmmermarked

Som sagt var gassen nok ved at gå lidt af konceptet, men i 2011 startede Haldum Heksenes Kræmmermarked. Her viste Heksene igen deres initiativ og handlekraft. Vi fik startet et marked, som nu ligger fast den anden søndag i september. Det er et anderledes kræmmermarked både på grund af arrangørerne – altså Heksene, som går udklædt på markedet, og på grund af markedets placering i private haver. Troldene har de senere år spillet en stadig større rolle med deres salg af bålbagte pandekager. Det er et marked, som har fået et rigtig godt ry, og som over årene har vokset sig stort.

I starten var det et lille marked med knapt 30 stadepladser alle inden døre i Forsamlingshuset og i telte. Det blev dog hurtigt for småt og for stort et arbejde at stille telte og borde op, så vi lavede konceptet om, således at kræmmere nu selv skal have telte og borde med. Senest – i 2018 – solgte vi næsten 70 stadepladser, og markedet breder sig nu over både Forsamlingshuset med have og indkørsel, Karin og Frits’ have og indkørsel, Kirsten og Flemmings have og indkørsel, Judy og Kajs have og garager, Bianca og Steens indkørsel, på Trekanten langs Uffe, Hannah og Jacobs grunde, Britta og Jens’ gårdsplads og værksted og på den anden side af Vittenvej ved den gamle skole i skolegården og i skolestuen.

Haldum Heksene er gået fra kun at være en hyggelig kvindeklub i byen, til stadig at være en hyggelig kvindeklub, som nu suppleret af troldene, tjener gode penge til Forsamlingshuset ved årets marked.

I efteråret 2017 var vi igen udenbys for at repræsentere Haldum. Det var ved Favrskov Kommunes landsbytræf i Grundfør i anledning af Aarhus Kulturby 2017. Vi brillerede med – synes vi selv – arrangementets flotteste og mest fantasifulde stand. Der blev lagt mærke til Haldum, og mange udtrykte beundring for vore ideer og foretagsomhed.

Nyt liv i Heksekongresserne

I en del år har Heksene udelukkende været praktiske og brugt al krudtet på at arrangere Kræmmermarkeder, og nok lidt forsømt at hygge sig sammen og byde nye hekse velkommen i flokken. Men i marts 2018 blev der igen afholdt heksekongres, og den vigtigste beslutning på kongressen var, at vi fremover skal mødes den sidste lørdag i januar.